Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strzelanie kulą na łatce
Pewnego razu przeliczałem koledze o ile musi zwiększyć prędkość wylotową pocisku by pocisk był stabilny na dystansie 500 m. Bo stabilizacja pocisku kończyła się koledze na 300 - 350 m po prostu pociski zaczynały na na tym dystansie wchodzić bokiem.
Udało się kolega za moją radą zwiększył naważkę prochową i pociski na 500 m wchodziły idealnie nie było żadnego fikołka.
Oczywiście prędkości były dobrane czysto teoretycznie bo nie znaliśmy prędkości początkowej pocisków wystrzelonych z tego karabinu. Ale jak się wie o co chodzi to i bez tego można dać se radę.

Jednym ze sposobów właśnie jest to że możemy wykorzystać tą prędkość obrotową pocisku.
Ale nie tylko Smile
Odpowiedz
(28-05-23, 08:38 PM)Staszek L napisał(a): Jednym ze sposobów właśnie jest to że możemy wykorzystać tą prędkość obrotową pocisku.

Też odnoszę wrażenie, że muszę trochę więcej Vesuvitu podsypać w lufę i precyzyjniej układać łatkę Big Grin 

Jak to mówią u mnie w pracy w podobnych sytuacjach: nie bójmy się podejmować odważnych decyzji Cool
Odpowiedz
Kiedyś porobiłem na własne potrzeby różne  wyliczenia. Aby dobrać odpowiedni pocisk do mojego Volunteera  a później Tryona.
Ciekaw byłem jakie powinny być prędkości tego samego pocisku w w karabinie Tryon, a jakie w karabinie Volunteera. Uwzględniając oczywiście skok gwintu aby pocisk był prawidłowo stabilizowany.

Volunteer skok gwintu. 1/20

Pocisk 450 grs. Prędkość 280 m/s (stabilizacja)
Pocisk 500 grs. Prędkość 330 m/s (stabilizacja)

Tryon skok gwintu. 1/21

Pocisk 450 grs. Prędkość 310 m/s (stabilizacja)
Pocisk 500 grs. Prędkość 360 m/s (stabilizacja)

Gibbs skok gwintu 1/18

Pocisk 500 grs. Prędkość 280 m/s (stabilizacja)
Pocisk 540 grs. Prędkość 320 m/s (stabilizacja)

Można przyjąć pewną zasadę uśredniając oczywiście jeśli waga pocisku wzrośnie o 10 grs, to aby zachować stabilizację na tym samym poziomie oczywiście pocisku bratnio podobnego ale cięższego, powinniśmy prędkość zwiększyć o kolejne 10 m/s
A jak zastosujemy jeszcze cięższy pocisk na przykład o 40 grains to prędkość powinna wzrosnąć przybliżeniu o 40 m na sekundę aby zachować stabilizację na tym samym poziomie.
Tyle o zachowaniu stabilizacji pocisku, temat dosyć prosty bo można sobie wyliczyć wszystko w domu.
Ale czy dobraliśmy odpowiedni stop ołowiu do swojego proch, pocisku smaru względem prędkości to już tylko strzelnica Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości