Liczba postów: 105
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
Jak w tytule. Poruszam temat ważny dla laików , których nie stać na oryginał. Ponieważ sygnalizowałem swój problem nie w tym dziale, założyłem dyskusję tutaj. Krótko mówiąc, proszę o poradę jak i gdzie znaleźć informację o dopuszczeniu lub nie konkretnej repliki do zawodów. Przy setkach wersji nawet konkretnego karabinu nie jestem w stanie rozwiązać problemu. Jak zauważył kiedyś Pan Darek, informacje na stronach producentów mijają się z prawdą, o ile w ogóle są.
Liczba postów: 230
Liczba wątków: 10
Reputacja:
30
Pytanie zasadnicze: w jakich zawodach chcesz wziąć udział?
Jeśli zawody są inne niż mistrzostwa czy puchar to zagłębiać się w szczegółowe przepisy techniczne nie warto.
Karabin dowolny to karabin dowolny w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Wojskowy ma być wzorem wojskowym o wymiarach i parametrach w stosownych tolerancjach jego wykonania.
Znaczek MLAIC na stronie producenta nie jest wymagany.
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
24-05-23, 05:25 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-23, 05:29 PM przez Czesław2.)
Miałem na myśli lokalne zawody w karabinach wojskowych. Już Rusznik zauważył, że kulą na łatce dopuszcza się tylko Missisipi, a przecież replik na kulę sam Pedersoli robi kilka. No więc przyjdę na zawody z na przykład repliką Springfielda 1861, do którego Pedersoli dedykuje kulę, i już jest konflikt, bo podobno dopuszczone są tylko wcześniejsze od 1847 ( wpis Rusznika).
Poza tym nie zrozumiał Pan mej intencji. Ja nie znam się na broni i przed zakupem repliki chciałbym mieć pewność, że spełnia reguły MLAIC. Gdybym sam chciał sprawdzać wymagane parametry przed zakupem, to do śmierci nie zdążę.