W odlewaniu mam staż krótki, ale po nauce u mistrza.
Może kulki można odlewać jak na filmie, ale o pociskach to należy zapomnieć. To co jest pokazane na tym filmie nigdy nie pozwoli osiągnąć powtarzanych wagowo pocisków (spread 1-2 greiny przy pocisku 500-530 grein).
Po 1 primo. Brak kontrolera temperatury, ale jak operator umie utrzymać temperaturę ołowiu to spoko...
po 2 primo. Nigdy przenigdy nie zalewamy kokili z łyżki tak żeby ołów spadał swobodnie w powietrzu. Łyżkę należy przytknąć do kokili pod kątem 90st. i obrócić kokilę trzymając przytkniętą łyżkę do pionu. Cały proces zalania trwa 5 do 7 sekund.
po 3 primo, nie robimy odlewania łyżką na 2 komory. Po zalaniu 1 komory i odczekaniu tych 7 sekund, ołów w łyżce ma za niską temperaturę żeby wypełnić drugą komorę.
Może kulki można odlewać jak na filmie, ale o pociskach to należy zapomnieć. To co jest pokazane na tym filmie nigdy nie pozwoli osiągnąć powtarzanych wagowo pocisków (spread 1-2 greiny przy pocisku 500-530 grein).
Po 1 primo. Brak kontrolera temperatury, ale jak operator umie utrzymać temperaturę ołowiu to spoko...
po 2 primo. Nigdy przenigdy nie zalewamy kokili z łyżki tak żeby ołów spadał swobodnie w powietrzu. Łyżkę należy przytknąć do kokili pod kątem 90st. i obrócić kokilę trzymając przytkniętą łyżkę do pionu. Cały proces zalania trwa 5 do 7 sekund.
po 3 primo, nie robimy odlewania łyżką na 2 komory. Po zalaniu 1 komory i odczekaniu tych 7 sekund, ołów w łyżce ma za niską temperaturę żeby wypełnić drugą komorę.